fbpx

 

Jag kör alltid fredagsfys före fredagsmys dels för att det är ett härligt sätt att avsluta veckan på men också för att det är smart.

När man tränar ökar man insulinkänsligheten och glukosupptaget ifrån blodet. Denna ökade känslighet kan kvarstå så länge som 24h efter träning. Man får även ett icke insulinberoende glukosupptag i musklerna genom träning. Insulinet kan man säga fungerar som nycklar in till de dörrar i cellerna genom vilka glukoset kan transporteras in. Genom att utföra en fysisk aktivitet så ställs alla dessa dörrar lite på glänt och glukoset kan ta sig in i cellen utan samma hjälp av insulinet (nyckeln). Det krävs alltså en mindre mängd insulin efter träning, vilket är en av anledningarna till att diabetiker bör träna regelbundet.

Genom fysisk aktivitet kan du skydda din kropp mot den skadan som ett högt blodsocker kan orsaka. Ett smart sätt är att bestämma sig för att man alltid ska ha utfört en fysisk aktivitet innan man äter socker, inte för att godsakerna kommer kosta mindre kalorier utan för att sockret kommer göra mindre skada.

Om du vet med dig att du ska på kalas där det kommer förekomma ett sockerintag, se då till att träna innan. Unna din kropp det! Unna dig #fredagsfysförefredagsmys!

 

 

Foto: Sara Brodén (Image U)