fbpx

 

Jag får dagligen frågor kring hur man ska lyckas med sin träning och kost under sommaren och semestern och tänkte därför göra en liten bloggserie där jag ger lite svar och tips.

Det första jag tänkte gå in på är maten. För många innebär semestern att man släpper på alla rutiner och går “all in” på både mat, godsaker och alkohol. Detta brukar leda till man till hösten har tappat det man eventuellt har byggt upp under vintern/våren och får börja om på nytt till hösten. Jag anser att man kan släppa lite på en del av sina rutiner på semestern men kanske inte helt och hållet. Om man lever enligt 90/10 devisen så hör absolut semestern in under de 10% men man behöver ju för den delen inte ge efter för alla frestelser.

De måltider du själv kan styra över, se till att göra de så bra som bara möjligt så “köper” du dig utrymme till de måltider du inte kan styra över. Börja dagen med en bra frukost och se sen till att det blir två bra mellanmål. Försök bibehålla regelbundna mattider så gott det går, det är när man bli hungrig som man gör osmarta val. Försök undvika att hamna där.

Om ni ska bort på middagsbjudning så ät ett bra mellanmål innan ni åker så du inte är utsvulten utan kan äta lagom mycket av det som bjuds och göra kloka matval. Se till att inte dricka dina kalorier samt tänk på att mättnadskänslan minska i samband med alkoholintag vilket gör att man oftast äter mer när man har alkohol till maten.

Om ni själva ska ha gäster så har du alla möjligheter att bjuda på en välkomponerad och hälsosam middag. Gör gärna flera härliga sallader, olika sorters kvargsås, potatis och rotsaker i ugn och kött eller dyl till. Till efterrätt kan man så här års gör stora fina frukt och bär fat eller goda fruktglasser. Detta kommer alla uppskatta, för hur bra mår man egentligen efter en middag med feta såser och gratänger som avslutas med en kladdkaka med grädde? I regel sitter hela sällskapet med lite ont i magen, dåligt samvete och är allmänt trötta. Att istället bjuda sina vänner på en hälsosam middag som smakar gott och som gör gott är något som med säkerhet kommer uppskattas.

Så se till att styra de måltider du kan så har du utrymme till alla de andra som kommer komma på semestern.
Och se till att det du väljer antingen är 100% bra för dig och din kropp eller 100% njutning- strunta i resten. Då kan du äta hälsosamt men ändå njuta av livets goda :-)

Imorgon kommer jag ge lite tips på hur du får till din träning på semestern.