fbpx

När du ställer dig på vågen för att mäta din kroppssammansättning, får du bland annat reda på hur stor muskelmassa du har i förhållande till fettmassa och vikt. Detta förhållande har visat sig ha stor betydelse för ens allmänna hälsa. Genom vetskapen om vilken nivå i C.I.D- modellen du tillhör, kan du genom din kost och träning påverka förutsättningarna för ett så långt och friskt liv som bara möjligt – hur bra är inte det?!

När en kroppssammansättningsmätning har genomförts får man fram en massa data. Bland annat kan man se fettprocent, muskelmassa, vikt, BMI, visceral fettnivå och biologisk ålder. Men det vi kikar lite extra på, när vi bedömer vilken nivå du tillhör i C.I.D-modellen, är den så kallade ”Muskel- och fettanalysen”. I den kan du läsa av vikten, muskelmassan och fettmassan i kilo. När du drar ett streck mellan dessa tre mätpunkterna bildas en kurva, formen på den kurvan ger oss din nivå.

C- nivån
När du har större fettmassa och vikt i förhållande till muskelmassa, bildar mätpunkterna en C-formad kurva (se bild nedan) och du hamnar på den ohälsosamma C-nivån. Hög fettmassa i samband med låg muskelmassa har visat sig ha en massa hälsorisker så som Typ 2 diabetes och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Så här i Covidtider ser man att de som ligger på C-nivån blir svårare sjuka och har en ökad dödlighet. Detta är främst på grund av avsaknad av muskelmassa.

 

I-nivån
När du har precis lika stor muskelmassa i förhållande till vikt och fettmassa då antar din muskel och fettanalys ett rakt streck, ett I, och du ligger på nivå 2 i C.I.D-modellen (se bild nedan). Det som du behöver för att uppnå nivå 3 och den mer hälsosamma D-nivån, är att antingen bibehålla muskelmassan i så stor utsträckning som möjligt i en viktminskning, eller att öka upp muskelmassan och samtidigt försöka hålla dig så viktstabil som det bara går.

 

D-nivån
Denna nivån är dit vi alla bör sträva att hamna och väl där, bibehålla. När fett och muskelanalysen visar på att du har större muskelmassa i förhållande till vikt och fettmassa, antar dina mätvärden en D-formad kurva (se bild nedan).

 

C.I.D-modellen
Muskelmassa är hemligheten bakom att långt liv. Muskelcellerna skyddar oss och minskar risken för onödiga sjukdomar och skador.
Man har länge fokuserat på BMI, vikt och fettprocent, men det har visat sig att det är avsaknad av muskelmassa som är den största hälsorisken. Kombinationen låg muskelmassa och hög fettprocent gör dig till lite av en tickande bomb med en stor ökad risk för ohälsa och sjukdom.

Vi bör därför alla försöka träna och äta för att uppnå D-nivån, där du har större muskelmassa i förhållande till vikt och fettmassa. Med D-nivån ökar du inte bara chansen för ett mer hälsosamt och friskt liv, du får även ett godare liv. Ju högre muskelmassa du har, ju mer energi förbrukar kroppen och du kan äta en större mängd kalorier utan att gå upp i vikt.

Så vad väntar du på, dags att skaffa dig en D-kurva.

Hur får du veta på vilken nivå du ligger på?
Boka en kroppssammansättningsmätning hos oss på Vetenskapshälsan så analyserar vi den och visar vilken nivå du ligger på i nuläget, samt hur du kan ta dig till D-nivån eller bibehålla den om du redan har en hälsosam kroppssammansättning.

Varmt välkommen att boka din tid HÄR

/Louise och Sara