fbpx

 

Jag vill att vi börjar med att reda ut en sak. Bara för att något inte är farligt för oss, innebär det inte per automatik att det är bra för oss.

Sötningsmedel är ett bra exempel på detta. De sötningsmedel som är godkända av Livsmedelsverket och som finns på den svenska marknaden är välstuderade och det finns inga belägg eller studier som tyder på att de på något vis skulle vara farliga för oss. Men som sagt, bara för att de inte är farliga innebär ju inte per automatik att de är bra för oss. De bidrar inte med någon som helst näring eller byggstenar som kroppen behöver.
Vill mina barn ha läsk så skulle jag aldrig ge dem sockerläsk. Studier kring läsk med socker i finns det många av och att de ökar risken för övervikt och ohälsa är det inget tvivel om.
Står valet mellan sockerläsk och sötningsmedelssötad läsk blir det alla gånger den sistnämnda. Men om valet står mellan vatten och läsk med sötningsmedel i så är det bättre att välja vatten. Att överlag hålla nere mängden läsk till ens barn, oavsett sort, anser jag har stora hälsovinster. Livsstilen man får med sig hemifrån tar man i stor grad med sig sen när man flyttar hemifrån. Att lära sig att det naturliga valet när man är törstig är vatten gör att steget till läsk blir större.
/Louise