Att vara i sin livsform innan 50

Elisabeth

Svårt att beskriva hur glad jag blev när Elisabeth valde att köra ytterligare ett år med mig på Vetenskapshälsan.

Vi påbörjar nu hennes tredje år. Känner mig så oerhört stolt över Elisabeth. Hon är i minst lika bra form nu som hon när hon tränade som mest för 25 år sedan. Det är vansinnigt imponerande. Elisabeth kämpar på, vissa veckor är tuffa, mycket jobb, mycket handboll och en fylld vardag, ändå får hon nästan alltid till sina tre träningspass. Trots mycket att stå i ser hon alltid till att få med sig sina mellanmål till jobbet, de allra flesta dagar har hon med sig sin lunchlåda. Att nå sina mål, att gå ner de där extra kilorna man bär på, är oftast inte supersvårt (inte lätt men inte jättesvårt), det tuffa är att bibehålla det. Det är detta som Elisabeth lyckats så bra med. Hon har inte bara uppnått superfina resultat, hon har även lyckats bibehålla dem över lång tid och till och med det senaste förbättrat dem ytterligare. Detta att hela tiden låta det rulla på, att aldrig ge upp, att aldrig släppa siktet på målet- det är hela hemligheten bakom en succé.

Jag tror utan tvivel att Elisabeth kommer nå sin absolut bästa form innan hon fyller 50 år.

/Louise

 

 

 

Anledningen till att mina barn får sötningsmedelsläsk

Anledningen till att mina barn får sötningsmedelsläsk

 

Jag vill att vi börjar med att reda ut en sak. Bara för att något inte är farligt för oss, innebär det inte per automatik att det är bra för oss.

Sötningsmedel är ett bra exempel på detta. De sötningsmedel som är godkända av Livsmedelsverket och som finns på den svenska marknaden är välstuderade och det finns inga belägg eller studier som tyder på att de på något vis skulle vara farliga för oss. Men som sagt, bara för att de inte är farliga innebär ju inte per automatik att de är bra för oss. De bidrar inte med någon som helst näring eller byggstenar som kroppen behöver.
Vill mina barn ha läsk så skulle jag aldrig ge dem sockerläsk. Studier kring läsk med socker i finns det många av och att de ökar risken för övervikt och ohälsa är det inget tvivel om.
Står valet mellan sockerläsk och sötningsmedelssötad läsk blir det alla gånger den sistnämnda. Men om valet står mellan vatten och läsk med sötningsmedel i så är det bättre att välja vatten. Att överlag hålla nere mängden läsk till ens barn, oavsett sort, anser jag har stora hälsovinster. Livsstilen man får med sig hemifrån tar man i stor grad med sig sen när man flyttar hemifrån. Att lära sig att det naturliga valet när man är törstig är vatten gör att steget till läsk blir större.
/Louise

Petra, f.d träningsperiodare och jojobantare

Vissa personer blir man så himla glad av, direkt de kommer in i rummet får man en skön känsla i magen och man kan liksom inte låta bli att le. Petra har den effekten på sin omgivning. Hon sprider energi och leenden. Det är en av de finast egenskaper man kan ha tycker jag- att  man smittar folk med leenden :-)

Denna attityd  och förmåga har märkts av även i  hennes satsning mot en bättre hälsa. Oavsett utmaning jag gett Petra har hon aldrig tvekat eller klagat, utan bara kört på. Att lyckas med att se det mesta i sitt liv positivt är en gåva. Har man den förmågan blir inga hinder för stora. Det är också därför hon lyckats får så fantastiskt  fina resultat. Vi kommer nu påbörja ytterligare sex månaders samarbete och det ska bli ett sant nöje att få fortsätta coacha och utmana Petra för att  få henne att fortsätta utvecklas.  Nedan kan du läsa Petras egen historia om sina  första 6 månader på sin vetenskapshälsoresa.

/Louise

“Ända sedan jag var i tonåren har jag känt mig mer eller mindre missnöjd med min kropp. Jag har visserligen aldrig varit kraftigt överviktig, men ändå alltid haft ett par kilo för mycket. De flesta bantningskurer har testats, jag har gått ner ett par kilo och gått upp dem, plus några till, efter ett tag.
 
Jag har även varit periodare när det gäller träning. Till en början har jag gått in för något till 100% och tvärtröttnat efter ett tag för att det inte var någon variation. Även om jag inte är lastgammal har jag haft problem med ryggen och ofta känt mig stel och det har ibland hindrat mig från att göra det jag vill.
 
Förra sommaren fick jag syn på ett inlägg på Facebook där min vän Vanja skrev om sin vetenskapshälsoresa. Jag blev superinspirerad av att läsa om Vanjas fantastiska resultat och tog kontakt med Louise.
Det jag föll för när det kom till Louise och Vetenskapshälsan var just förankringen i vetenskap. Det kändes seriöst och Louise utstrålade kunskap och klokskap.
 
Nu har jag följt kostråd och träningsprogram i nästan 6 månader. Jag har minskat i storlek, 9 cm i midjan och 6 kg i vikt samtidigt som jag har ökat i kondition, rörlighet och styrka.
Den största förändringen för mig har varit att jag äter oftare än tidigare. På jobbet undrar kollegorna hur jag bär mig åt, jag äter hela tiden men blir bara mindre och mindre.
 
Faktum är att jag åt mycket mer förut eftersom jag alltid var vrålhungrig när jag satte mig för att äta.
Träningen har Louise lagt upp så att jag har tre olika pass under en vecka. Jag hinner därför aldrig tröttna eftersom passen ser olika ut. Det är riktigt kul att gå till gymmet!
 
Förutom att jag börjar trivas bättre i min kropp känner jag mig piggare, rörligare och mer fylld av positiv energi.
Louise har coachat och guidat mig fram till en hållbar livsstil, en livsstil jag inte kommer att tröttna på.
Jag är så glad och tacksam, Tack Vanja för inspirationen och tack Louise för proffsig coachning.
/ Petra Granelli”

Lost villa crew

Vi vill börja med att säga TACK till alla som kom igår på informationsmötet om träningsresan till Kroatien. Jättekul att intresset är så stort och att platserna bokas på för fullt- Wiiiiiii!

Bjuder på lite mingelbilder och vår finfina goodibag som alla får som bokar resan fram till lördag den 10/2. Inte nog med det, man får även 500 kr rabatt på resan totala pris.

_DSF9258Vi är kittade med snyggaste kepsarna till resan- Lost Villa <3 Namnet på vårt ställe som goa Linn och Per driver nere i Kroatien. Vi är väldigt glada att det är med just Per och Linn vi ska träna, umgås och spendera en hel vecka tillsammans med våra gäster. Det här paret har ägnat sitt större liv åt att arrangera resor till olika delar av världen. Nu har de investerat i sitt eget drömställe med allt vad man kan önska sig i träningsväg. Vi är oerhört glada att vi ska åka till just deras lilla pärla i det adriatiska havet._DSF9226

_DSF9229Stort tack även till våra generösa sponsorer som gjort det möjligt att bjuda på en riktigt lyxiga goodiebag bestående av följande:

_DSF9233Det bjöds på underbara supersmoothies från Innocent till alla besökare. Mums!!!_DSF9235Vill du ha mer info om resan men inte kunde delta på vårt möte? Vi skickar i så fall gärna en digital folder på mejl med schema och all information du behöver. Kommentera eller hör av dig till oss! info@vetenskapshalsan.se_DSF9241

_DSF9246

_DSF9259

_DSF9248

Hoppas vi ses!
Kram Sara och Louise

 

Erbjudande- en extra månad helt gratis!

Erbjudande- en extra månad helt gratis!

 

Den 1 mars fyller Vetenskapshälsan 4 år! Vi vill fira detta med er genom ett fantastiskt bra erbjudande. 

Bokar du 3, 6 eller 12 månader får du en EXTRA månad helt GRATIS! Så passa på!

_DSC6982

Vetenskapshälsan erbjuder privatpersoner och företag  kost- och träningsprogram där vi visar på mätbara resultat. Bra mat handlar om att ge kroppen det den behöver för att fungera optimalt; att ge den de byggstenar den behöver för att hålla sig frisk och hel. Som forskare på Göteborgs Universitet har jag studerat kostens påverkan på människokroppen. Detta har gett mig stor kunskap inom kost, hälsa och friskvård. Kroppen är byggd för fysisk aktivitet. Genom att regelbundet röra på oss blir vi starkare, orkar prestera mer och får ett bättre immunförsvar. Du bestämmer själv hur du vill må. Vi ger dig redskapen för att nå dina mål.

Tillsammans når vi dina mål, välkommen på din Vetenskapshälsoresa!

Erbjudandet gäller nybokningar* fram till 1/3-2018  Startdatum för abonnemanget kan vara längre fram i tiden.

Maila till info@vetenskapshalsan.se och besök hemsidan www.vetenskapshalsan.se för mer information

Kram Sara och Louise

 

Träningsresa till Kroatien med Vetenskapshälsan

träningsresa Hälsoboosten2

Vi är så otroligt glada och stolt att vi nu kan presentera vår helt egna drömresa ner till Kroatiens pärla, nämligen ön Hvar. Ön är rankad som den 10:e vackraste ön i världen och förutsättningarna för en magisk resa är maximala.

I en hel vecka ska vi träna, sola, bada, umgås, utmanas, svettas, lyfta tungt, springa, snorkla, simma, njuta, vila, äta gott och leva livet! Här råder lugnet och du kan helt fokusera på dig själv, din hälsa och din träning.

Stort utbud av pass och träningsprogram

Träningspassen kommer vara varierande; vi erbjuder allt från svettiga kondition och styrkepass med kroppsvikt, gympass i det stora utegymmet på klipporna, löpteknik, traillöpning, morgonpromenader, rörlighetsträning, styrkeworkshops och mycket mera…Programmet blir ett smörgåsbord där varje person väljer vilka aktiviteter man vill delta på. Allt är valfritt och man kan när som helst välja sol och bad om man föredrar avkoppling.

Utflykt till Hvar stad

Under veckan åker vi även på en utflykt till Hvar stad där det blir tid för shopping, äta glass, strosa runt i gamla stan och äta på restaurang. Vill man så erbjuder vi även ett träningspass på strandgymmet som en skön avslutning.

På kvällarna finns det även tid för mys under bar himmel på egna utomhusbion.

Alla måltider ingår och har tagits fram i samråd med dietist. I vår egna strandbar serveras det smoothies, shakes och mellanmål för den som önskar fylla på med energi under dagen.

Vetenskapshälsans medlemmar och följare har nu chansen att boka totalt 10 platser på resan innan de släpps till allmänheten. Det bästa av allt är att vi även kan erbjuda en boka tidigt rabatt på 500 kr fram till den 10/2.

Kort fakta om resan:

Datum: 29 sep- 6 okt 2018

Målgrupp: Träningsentusiaster i alla åldrar

Boende: I dubbelrum i lägenhet

Flyg och transfer: ingår! (Obs pris beräknat på flyg från Göteborg)

Mat: Helpension inkl. dryck

Extra: Utflykt till Hvar stad inkl. måltid

Pris: 13 995 SEK  (boka tidigt rabatt – 500 kr)

Du betalar bara din anmälningsavgift nu på 2 000 SEK inom 7 dagar från bokningsdatum. 60 dagar innan avresa ska 20% av resan vara betald
och resterande slutbetalning skall tillhanda senast 14 dagar innan avresa.

Hör av dig till oss om du vill veta mer eller boka en plats! info@vetenskapshalsan.se

Löpning och kostföreläsning 25 februari

Vi är jätteglada att kunna berätta om vår nästa workshop med fokus på löpteknik och kost för prestation.

Vi möter varje vecka personer som har satt upp olika mål i form av lopp och utmaningar, tider eller enbart vill förbättra sig och bli snabbare i löparspåret. För att kunna bli både starkare, snabbare och hålla sig skadefri så är just löptekniken och kosten två vikta faktorer i din träning.

DSC_1194

Teknikpass

Jag, Sara kommer att leda ett teknikpass utomhus där alla får chans att finslipa sin teknik. Passet innehåller även mängder med konkreta övningar samt handfasta tips på hur du kan förbättra din löpekonomi.

Intervallpass

Vi avslutar löpdelen med ett roligt tempofyllt intervallpass som anpassas för alla nivåer. Du behöver inte ha sprungit intervaller tidigare.

Föreläsning

Louise kommer hålla i föreläsningen “Hur kosten kan hjälpa dig att ta dig hela vägen in i mål” samt att hon ger dig tips om hur kosten kan förbättra din prestation i löparspåret. Du kommer även få med dig kunskap om hur kosten kan underlätta din vardag och få dig att bli piggare och orka mer.

deltagare

Information och bokning

Tid: Söndagen den 25 februari kl 09:30- 12:00

Plats: Vetenskapshälsostudion på Energigatan 9

Kostnad: 495:- och mellisfika ingår.

 

För att boka din plats, skicka ett mejl till: info@vetenskapshalsan.se

 

 

Vardag- var dag!

Vardag- var dag!

 

Vardag kan vara det bästa jag vet. Jag fullkomligt älskar rutiner, när allt rullar på som vanligt. Då mår både min kropp och själ som allra bäst. När jag varit ledig några dagar längtar jag alltid åter till vardagen och mitt vanliga liv.

För vissa låter det kanske dötrist med vardag?

Hör du till dem, då skulle jag faktiskt våga påstå att du behöver se över hur du lever ditt liv. För den absoluta majoriteten av oss har ju betydligt mer vardag än helg/ledighet i våra liv. Om man då inte trivs med sin vardag då tror jag inte att man riktigt trivs med sitt liv överlag och då behöver man göra förändringar. Att hela veckan gå och längta efter helgen, att på hösten längta efter julledighet och under våren efter semestern, det är inte livskvalité anser jag.

Men givetvis behöver vi även helg och fest i våra liv, det är inte det jag säger. Det kan vara helt fantastiskt och en härlig kontrast till ens vardag, något som vi såklart också behöver. Det jag ifrågasätter är att hela tiden längta bort ifrån sin vardag. Det är ju en så otroligt stor del av ens liv som man i så fall längtar bort ifrån.

Hur ska man då skaffa sig en bättre vardag?

 • Se över vad det är du inte trivs med, vad är det du längtar bort ifrån?
 • Vad kan du förändra?
 • Hur skulle du vilja ha det?

Se till att göra varje vardag till din drömdag. Vad behövs för att du ska må bra och känna dig lycklig? Försök få in mer av det i ditt vardagliga liv.
Säger som Jack Dawson “Make every dag count” .

För trivs du inte så måste du göra något åt det, livet är alldeles för kort att längta bort ifrån- eller hur?

Kram Louise

Proteinlasagne- glutenfri

Proteinlasagne- glutenfri

 

Detta är inte bara en glutenfri lasagne fylld med proteiner, det är också världens snabbast lasagne. Den tar mindre än halva tiden att tillaga jämfört med vanlig lasagne och är betydligt nyttigare och väldigt mycket färre kalorier. Jag gör den ofta som matlådemat, funkar kanon att värma. Ät den tillsammans med en god sallad.  

Recept:

 • 500g nötfärs
 • 1-2 pkt krossade tomater med basilika
 • sojaplattor
 • 1-2 lökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • Kryddor efter tycke och smak
 • 1/2 dl riven 10% ost

 

Skala och hacka 1-2 lökar, stek dem i lite smör. Tillsätt 500 g nötfärs. Krydda med kryddor du gillar 😊. Pressa i vitlök om du gillar et. Tillsätt 1-2 paket krossade tomater med basilika.Varva sen sojaplattorna med köttfärsen. Se till att avsluta med köttfärs, riv över ost. Tillaga i 10-15 min i 225 grader eller tills osten fått lite färg.

IMG_2942

Smaklig spis
Louise

Ugnsbakad knaprig gröt med hallon

ugnsbakad knaprig gröt med hallon

Favoritfrulle delux! Ugnsbakad knaprig gröt med hallon, himmelriket i frukostvärlden. Det bästa är att jag ska äta den här även till mellis kl. 10.00 och kl. 15.00 idag!

Receptet är en variant av det tidigare som finns här på bloggen med björnbär. Jag äter den här ljummen med ca 1 dl kvarg till, riktigt gott och man står sig länge på den här frukosten. Minska ner portionen något om du äter den som mellis. Så här gjorde jag den här gången:

Ingredienser:

 • 500 g frysta hallon
 • 5 dl havregryn
 • en nypa salt
 • 5 dl lättmjölk
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 ägg
 • 1/3 dl honung
 • 1 msk kokosolja
 • 1,5 dl pumpafrön
 • 1,5 dl cashewnötter

 

Gör så här:

Värm ugnen till 175 C.

Bred ut hallonen i ett jämnt lager i en ugnssäker form. Jag tog en form som var ca 20×25 cm. Blanda havregryn, bakpulver och salt i en bunke. Häll över grynblandningen över hallonen.

Knäck äggen i en separat bunke, tillsätt mjölk och vaniljpulver och vispa ordentligt. Häll över vätskan i formen så jämnt det går så att alla grynen blir “blöta”.

Hacka sen cashewnötterna och blanda med pumpafröna. Häll i honungen och kokosoljan och rör om. Strö nötströsslet över och fördela så jämnt som möjligt.

Gröten är klar när den har stelnat och fröna har fått lite färg och blivit knapriga. Det tar ca 35-40 minuter.

Smaklig måltid!
Kram på er/Sara